dinsdag 7 december 2010

Cura 1

dinsdag 23 januari 2007

Subject: RE: het is dan ook een lastige vraag ...


Hoi S.,

Afgelopen week sprak op de universiteit een oud premier over integriteit. Stond de volgende dag een heel boze roti verkoper op de gang van de faculteit, hoe we het in ons hoofd haalden een politicus hierover te laten spreken die zelf enkele jaren terug als premier een multinational met subsidie heeft binnen gehaald, en nu voor dit bedrijf werkt.

Als het land ook geen loon meer gaat betalen zal ik snel in het vliegtuig naar nederland zitten, misschien kan je je ogen alvast openhouden voor een mogelijke baan.

Maar het kan nog mooier, kort verslag van de gebeurtenissen gisteravond

Gisteravond mochten wij in een nabij ons appartement gelegen Chinees restaurant deelnemen aan de jaarlijkse vergadering van de vereniging van eigenaren, dat alles met een mooie machtiging die onze verhuurder voor ons schreef. Het was een goed georganiseerde vergadering: de voorzitter gaf het woord aan de administrateur, die daarna aan het woord bleef. De voorzitter kon verder vooral nog voor zijn dubbele martini met ijs interesseren, om aan het eind van de avond de zitting te sluiten.

De agenda was mooi opgemaakt en vormgegeven, eerst werd de begroting voor volgend jaar goed gekeurd, waarna alle mogelijke kostenposten uit en te na werden besproken, maar dat had geen invloed meer op de reeds vastgestelde begroting. De agenda punten werden in de volgorde 2, 6, 7, 4, 3, en 5 besproken, waarbij de administrateur een toelichting gaf. De toelichting was veelal dat er een fout in een berekening was geslopen of zo.

Mooi was haar opmerking dat er nieuwe pompen moesten komen omdat al jaren een maal per maand illegaal de beerput van huizenblok B in de knoek achter de gebouwen werd gestort. Er was jammer genoeg geen reservering op de begroting voor een mogelijke boete. De bewoner die last had van de stank van deze lozing mocht als tegenbod zijn illegaal gebouwde veranda behouden, en hoefde de ramen die hij in zijn stulpje had gemaakt niet weer dicht te metselen. Want we waren op Curaçao en daar was toch de charme dat niet alles volgens de regeltjes gaat.

Toen kwam ons lekkende dak aan de orde. Dit lekt al drie jaar, als gevolg van constructiefouten, maar het lukt maar niet het dak dicht te krijgen.
Onze buurman had als gevolg van deze bouwfouten twee maal een rivier in zijn huis, met bijbehorende schade. Daarvoor is de Vereniging van eigenaren natuurlijk verzekerd. Alleen wil de verzekering niet uitkeren als er schade is als gevolg van nalatig onderhoud. De administrateur redeneerde dat als de verzekeraar van de VvE niet wil betalen, de VvE dus niet aansprakelijk is.
Als de buurman zijn mond zou houden, wilde zij hem wel 500 gulden geven, maar dan moest hij op de vergadering zich niet roeren.

De arme man zei wel wat, waarna de administrateur in een warboel van argumenten ontstak, eindigende met ‘en het staat in de wet !’. nu is de administrateur ook jurist, zelfs advocaat, dus die zullen het wel weten.

Alleen meende ik dat ik het iets beter wist. Ik leg iets uit over de aansprakelijkheid van de bezitter (de VvE) voor gebrekkige opstallen. Tja, die is aansprakelijk, en moet dus bepaalde soorten schade vergoeden, en ook de schade aan de meubeltjes van de buur (die als lid van de VvE 1/49 ste van zijn eigen schade zal moeten dragen) – en dat er misschien iets mis is met de begroting van de hoogte van de schade, maar dit heeft niets van doen met de aansprakelijkheid van de VvE. Toen iets later een mooi wetboek op tafel lag en ik de advocaat vroeg even met de artikelen (het staat in de wet !) haar argumenten te onderbouwen zat er alleen een angstig bleek gezicht de zaal in te kijken. Terug naar de zulo zou ik zeggen. Arme mensen die door zo een amateur moeten worden bijgestaan.

Het was een mooie avond.

groet, Bastiaan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten