maandag 6 december 2010

Reusel 1966

De in het zuiden van Noord-Brabant, tegen de Belgische grens gelegen gemeente Reusel, tegenwoordig samengegaan met de buurplaats Mierden in de gemeente Reusel-De Mierden heeft bij de gemeentelijke verkiezingen in 1966 een OUPOLPOT waardig experiment uitgevoerd.

Op 1 juni dat jaar vonden in heel Nederland verkiezingen voor de gemeenteraad plaats. De lokale bevolking onder leiding van de standsorganisaties en verenigingen wil in de maalstroom van democratiseringsdrang komen tot één kandidatenlijst voor de gemeenteraad van Reusel. Voor deze ene kandidatenlijst werden twintig persoenen geselecteerd. Alleen uit de beroepsaanduiding van de kandidaten zou misschien een politieke voorkeur opgemaakt kunnen worden, naast negen ‘arbeiders’ stonden zes ‘landbouwers’ op de lijst. Nu moest op de kandidatenlijst een volgorde aangebracht worden. Om de lijst op democratische wijze op te stellen werd een voorverkiezingsronde gehouden, om de zogenaamde ‘groslijst’ vast te stellen. Het formulier dat hiervoor gebruikt werd moest iedere rangorde tussen de kandidaten vermijden. Daartoe werden alle vakjes die met een potlood rood gemaakt moesten worden in een cirkel geplaatst, en de namen van de kandidaten er naast, als de zonnestralen op een kindertekening. De stemming voor de groslijst vond op 27 maart 1966 plaats. De meeste stemmen behaalde Alfred Gevers, meesterknecht in een sigarenfabriek: 1178. Hij kwam hiermee op de eerste plaatst te staan voor de kieslijst van de gemeenteraadsverkiezingen.



Nu was het afwachten of er een tweede op derde groep zich zou aanmelden voor de gemeenteraadsverkiezingen, zo niet, dan zouden de eerste 11 personen van de gezamenlijke lijst in de raad komen. De laatste dag van het indienen van de kandidaatsstelling voor de verkiezingen, 19 april, ging voorbij zonder dat een tweede lijst werd ingediend. Hiermee werden de officiële verkiezingen van 1 juni feitelijk overbodig, de eerste elf personen van de gezamenlijke lijst werden automatisch lid van de gemeenteraad van Reusel en de ronde lijst had zijn werk gedaan.


B.D.
Régent de Navigation Épigéenne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten