vrijdag 31 december 2010

W. Reginald Bray





Dacht ik dat een Amerikaanse novel die ik gisteren in de Hazenstraat vond het laatste boek zou zijn dat in 2010 in mijn bezit zou komen, ik nam A Taste For Honey van H.F. Heard mee uit een doos met oude boeken vanwege de mooie omslag, vond ik vanmiddag ‘The Englishman Who Posted Himself and Other Curious Objects’ over de activiteiten van W. Reginald Bray (1879-1939) op het Spui bij een Amerikaanse boekwinkel. In 1898 kocht Bray een exemplaar van de Post Office Guide, en na nauwkeurige bestudering van de regels en voorschriften van de Britse post autoriteiten besloot hij deze regels op de proef te stellen door ze letterlijk uit te voeren. Hij verzond – uiteraard oningepakt - een bowlerhat, een konijnenschedel, een fietspomp, uien, zeewier, zijn fox terriër en uiteindelijk zich zelf, waarmee hij de benaming ‘The Human Letter’ kreeg. Daarnaast hiel hij zich bezig met het bezig houden van de postbode in de straat door het verzenden van enveloppen met rebussen, opgeplakte sigarettenplaatjes, of door een postkaart van een vuurtoren vanuit zijn woonplaats ten noorden van London naar de vuurtorenwachter te sturen, door naast de afbeelding een postzegel te plakken en de woorden ‘to the keeper’. In het boek staan veel van de poststukken afgebeeld.
Naast het verzenden van poststukken was Bray een vervent verzamelaar van handtekeningen, uit zijn collectie is een greep gedaan, voornamelijk van afwijzende brieven ondertekent door secretarissen van staatshoofden. Veelal zond Bray de bedelbrief aan de bekende persoon door een sigarettenplaatje op de brief te plakken, waarnaast hij de woonplaats van de afgebeelde persoon schreef, of in enkele gevallen de geografische plaatsbepaling in noorder breedte en wester lengte. Doordat hij veel van deze stukken retour kreeg zijn ze bijeen gebleven, en nu ook in dit erg mooi vormgegeven boek opgenomen.


B.D.
Régent de Navigation Épigéenne (tevens voormalig postbode en uitgever van het tijdschrift 'Verkeerd Bezorgd' - waarvan alleen een nummer is uitgekomen)



The Englishman Who Posted Himself and Other Curious Objects
John Tingey
ISBN 9781568988726
Publication date 11/15/2010
6 x 9 inches (15.2 x 22.9 cm), Hardcover
176 pages, 130 color illustrations, 16 b/w illustrations

Geen opmerkingen:

Een reactie posten