maandag 25 oktober 2010

Barbadian Landship Movement



De idee van het spelevaren als een serieus spel komt op Barbados tot uiting in de activiteiten van de Landship Movement waarbij de imitatie van de bewegingen van een schip centraal staan. Hoewel het eiland omgeven is met zee zullen de leden van de Barbadian Landship Movement niet te water gaan. De geschiedenis van de Landship Movement begint eind achttiende eeuw, als een gepensioneerde zeeman de organisatie opricht. Deze Moses Wood had gediend bij de British Royal Navy en miste het leven en de kameraadschap die hij had leren kennen. Andere bronnen geven aan dat de Landship is opgericht in 1837 in de Seamen’s Village van Britton’s Hill. De structuur van de Landship heeft grote gelijkenis met die van de British navy, met vergelijkbare rangen van Lord High Admiral, Captain en Boatswain en bijbehorende medailles en lintjes. Elk schip is verbonden met een ‘dock’, het clubhuis van de groep die samen de Landship vormt. Elke groep kiest de naam van een marine schip en trekt dan door de dansend straten waarbij symbolisch de vaart van het schip door zwaar weer wordt nagebootst, bijgestaan door muziek van een drum corps Tuk Band die functioneert als de motor van het schip. Het schip heeft voor zijn naam de afkorting BLS staan: Barbados Landship. Voor de onafhankelijkheid van Barbados stond hier de afkorting HMLS, dat stond voor Her Majesty’s Landship. De tocht door de straten lijkt op de parades van het koloniale Engelse leger, waarbij woorden als satire en mimicry worden gebruikt. Zo is een van de marsvormen exact het tegendeel van de Engelse marspas, waarbij eerst de rechterhand naar voren gaat, en dan het rechter been. Andere marsformaties hebben namen als ‘Changing of the Guard’, ‘Sinking Ship’, ‘Admiral’s inspection’ en ‘Rough seas’. Mannen zijn veelal gekleed in een marine uniform met witte blouse, vrouwen gaan gekleed als ‘navy nurse’. Aan boord spreekt de crew een marinetaal, die Jack Tar genoemd wordt. Tegenwoordig worden de scheepsbewegingen te land in de stijl van de landvaart van Dr. Faustroll gereguleerd door de Council of the Barbados Landship Associations.




B.D.
Régent de Navigation Épigéenne

------

A.C. Downes, ‘Sailing from colonial into national waters, a history of the Barbados Landship’, Journal of the Barbados Museum and Historical Society 46 (2000) p. 93-122.
M. Shales, Barbados (London: New Holland 2007)
H.S. Pariser, Explore Barbados (San Francisco: Manatee Press 2000)
S.V. Johnson, Socio-Cultural Implications of the Barbados Landship (unpublished Caribbean Studies thesis, University of the West Indies, Cave Hill, 1976-77)
A.J. Randall, Music, power, and politics (Routledge 2005)
The Landship, an anthology of its music (Pinelands Creative Workshop 2006)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten